Drottning Silvias barnsjukhus utsett till den bästa vårdmiljön i världen det senaste decenniet

Vid European Healthcare Design Awards i London i februari blev Drottning Silvias barnsjukhus utnämnt till det bästa vårdprojektet i världen det senaste decenniet i kategorin Interior Design and Arts. Samtidigt fick Carlanderska sjukhuset utmärkelsen ”highly commended” i kategorin Design for Adaptation and Transformation. De båda sjukhusen i Göteborg är ritade av White Arkitekter.

 

 

 

Drottning Silvias barnsjukhus, Fotograf: James Silverman

Varje år delas det prestigefyllda European Healthcare Design Awards ut till den främsta vårdarkitekturen i världen. I år delades även särskilda Champions Awards ut, där de tio senaste årens vinnare tävlade mot varandra i ett vårdarkitekturens Mästarnas mästare. Totalt var 18 projekt, varav två ritade av White, från hela världen nominerade i sex kategorier.

 

Båda Whites projekt prisades. Om- och tillbyggnaden av Carlanderska sjukhuset åt Stiftelsen Carlanderska sjukhuset fick utmärkelsen ”highly commended” i kategorin Design for Adaptation and Transformation medan Drottning Silvias barnsjukhus som ritats på uppdrag av Västfastigheter och Sahlgrenska Universitetssjukhuset blev utsedd till vinnare i kategorin Interior Design and Arts.

– Vi är så stolta över projekten! Båda präglas av en god gestaltning, där byggnaden, inredningen, konsten och landskapet tillsammans skapar en harmonisk helhet, säger Cristiana Caira, ansvarig arkitekt på White.

 

   

På plats för att ta emot priset för Drottning Silvias barnsjukhus var förutom en delegation från White Arkitekter även Kate Abrahamsson, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I sitt tacktal lyfte hon särskilt det goda samarbetet och arbetet för att ta vara på barnen och deras familjers behov och önskemål genom byggprocessen.

– Glädjen och stoltheten över att arbeta i denna byggnad förnyas varje dag, den ger ständigt ny energi till barn, familjer och vår personal. Från djupet av mitt hjärta vill jag säga tack till alla som har bidragit med sitt stora engagemang och otroliga tålamod, säger Kate Abrahamsson, områdeschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 

   

Drottning Silvias barnsjukhus är ett resultat av ett interdisciplinärt samarbete där Whites inredningsarkitekter och arkitekter arbetat nära ihop för att skapa en läkande helhetsmiljö där arkitekturen förutom att möjliggöra en effektiv vård även bidrar till tillfrisknandet och underlättar vardagen för både patienterna och deras närstående. Under mer än två år samlades tankar in från barn, tonåringar, föräldrar och personal. Hundratals intervjuer genomfördes i ett nära samarbete mellan verksamheten och inredningsarkitekterna och arkitekterna från White.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

I gestaltningen har lekfullhet införlivats i hela byggnaden, då lek är centralt för barns utveckling. Barnperspektivet och FN:s konvention om barnets rättigheter har spelat en viktig roll i planeringsprocessen. Trots funktionshinder och sjukdom måste hälsosam lek alltid uppmuntras som ett professionellt verktyg för återhämtning. Miljön och konstverken uppmuntrar detta och erbjuder meningsfulla aktiviteter. Konsten spelar stor roll för utformningen och integreras i byggnaden. Med barnperspektivet som ledmotiv inbjuder de alla till lek eller utforskande. Leken är en del i rehabiliteringsprocessen och konsten stimulerar och uppmuntrar till tillfrisknande, den är inte bara dekorativ.

– Vi är jättestolta över utmärkelsen! Det är ett kvitto på vikten av den interiöra upplevelsens roll i denna vårdmiljö för de allra minsta, säger Johanna Augustsson och Susanna von Eyben, inredningsarkitekter på White.

Meddelande White Arkitekter, Göteborg

 

Se även Drottning Silvias kammar hem vinst i European Healthcare Design Awards

 

 

   

 

 

   

Kulturexpress ISSN 1862-1996

 27 februari 2025