Feskekôrka öppnade igen

16 maj 2024 är dagen som alla fisk- och skaldjursälskare har väntat på. Då öppnade Göteborgs främsta ikonbyggnad igen efter den omfattande renoveringen. Nu kan du se bilder inifrån där arbetet med att få allt på plats pågår för fullt.

– Vi har både återställt och varsamt utvecklat Feskekôrka för att säkra framtiden för många år framöver. Det här är en högst vital 150-åring, säger Marcus Gustafsson, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

Tio dagar före invigningen pågår den sista monteringen av inredningen i Feskekôrka. Foto: Hedvig Haraldsdotter/ Higab

 

Dignande fisk- och skaldjursdiskar, ostronkiosk, snaps på tapp, restaurangytor med olika utbud och långbord under det nyrenoverade stolpverket – det är några av de upplevelser som kommer att möta besökarna när Feskekôrka återinvigs.

– Fisk över disk är fortsatt kôrkans hjärta. Våra kunder möts av 28 meter fiskdisk där de ska kunna välja mellan ett brett utbud av fisk och skaldjur, oavsett om man väljer att köpa med sig hem eller äta på plats, säger Emelie Feuk, försäljnings- och marknadschef hos den nya hyresgästen Fisketorget i Göteborg AB.

Invigning med överraskningar

På invigningsdagen den 16 maj kommer det att vara full fart i Feskekôrka.

– Våra fiskförsäljare och kockar kommer dela med sig av sina tips, det blir aktiviteter för barnen och besökarna kan förvänta sig överraskande händelser under dagen och kvällen, säger Emelie Feuk.

Återställning och utveckling

Sedan 2020 har Higab som fastighetsägare genomfört ett omfattande renoverings- och utvecklingsarbete av Feskekôrka. Fokus har varit att återställa den ursprungliga öppna fiskhallen och på ett varsamt sätt addera tekniska lösningar för att uppfylla moderna krav kring livsmedelshantering.

– Efter att ha tagit bort tillbyggnader och äldre, mindre lyckade lösningar som har hindrat dagsljuset och dolt byggnadens arkitektur, har vi nu återställt Feskekôrkas skönhet. Den vackra stolpkonstruktionen har frilagts och ljuset flödar återigen in genom tidigare blockerade fönster, säger Marcus Gustafsson.

En ytterligare entré mot Rosenlundskanalen har även tillkommit med en trappa ut till uteserveringen som delvis är placerad på en flotte i kanalen. Flotten invigs i juni.

 

Meddelande Higab, Göteborg

 

Se även    Nu väcks Feskekôrka till liv

Se även  Göteborgs skamfläckar del 2: Feskekôrka

Se även  Nya koncept till Feskekôrka

 

 

   

 

 

   

Kulturexpress ISSN 1862-1996

 4 juli 2024