Ny bok om hus för dagar utan krav

Fritidshus, sommarstuga, pörte eller viste. Vad vi än väljer att kalla det så är huset som är till för lediga dagar utan krav högt älskade. Arkitektur Förlag har samlat Sveriges bästa exempel på fritidshus i en ny bok, som både är till för att drömma sig bort och för att få idéer för att förverkliga det egna drömhuset.

 

 

Ateljé i Södersvik på Rådmansö utanför Stockholm. Ansvariga arkitekter: Anders Johansson och Anja Johansson Thedenius, Foto: Andy Liffner

 

 

Boken ”Svenska Fritidshus – de lediga dagarnas arkitektur” utkommer den 1 september. I den har redaktör Dan Hallemar samlat de bästa exemplen, den finaste och mest välarbetade arkitekturen. Här finns laduliknande ateljéer i skogs- eller ängslandskap, tillägg till gamla gårdar och även några enkla vindskydd.

 

 

 

Den nyutkomna boken Svenska fritidshus har underrubriken De lediga dagarnas arkitektur

 

Fritidshusets form har ofta i sig själv en ledig känsla – en sorts sandalarkitektur – och den känslan återspeglas i boken.

 

– Fritidshuset tillåter arkitekter att söka en lätthet och tillgänglighet som är svår att hitta i andra, större projekt. Därför är boken fylld av lösningar och tankar som är tillgängliga för alla som vill drömma om ett enklare liv, eller prova på att bygga ett hus för att leva det, säger Dan Hallemar.

De arkitektkontor som medverkar med ”sandalarkitektur” åt sig själv eller andra är:

Anders Berensson, Andrén Fogelström, Arrhov Frick, Ateljé Ö, Bornstein, Byggfenomen, Cream, Fabel, Gipp, Helgesson Gonzaga, In Praise of Shadows, Johan Sundberg, Mikael Bergquist, Murman, Nadén, Norell Rodhe, Olsson Lyckefors, Tham & Videgård, Trigueiros, Vida.

 

 

Granholmen på Kallaxön utanför Luleå. Ansvariga arkitekter: Andreas Lyckefors och Josefine Wikholm. Foto: Carl Axel Bejre

 

 

 

Medellande Sveriges Arkitekter, Stockholm

 

 

Kulturexpress   ISSN 1862-1996

31  Augusti  2023