Flügger färg levererar Skandinaviens högsta skyskrapa

På Lindholmen i Göteborg håller man på att bygga Karlatornet. När tornet står klart i 2023 blir det Skandinaviens högsta på 245 meter. Den stora byggnationen ställer höga krav på leverantörernas pålitlighet, miljöhänsyn och expertis. Därför är Flügger stolta över att få leverera färg, spackel och expertrådgivning under hela byggprocessen.
 

 

 

 

Karlatornet kommer att bli 73 våningar högt med 611 lägenheter, ett 8000 kvadratmeter stort hotell, massor av kontor och en skybar på 69:e våningen. Från projektstart i 2021 till färdigställandet i slutet av 2023 levererar Flügger alla många liter av färg och spackel som krävs för en byggnad av denna storlek.

– Kraven på byggnationens leverantörer är höga och tidsplanen snäv. Därför måste produkterna uppfylla strikta kvalitets- och miljökrav. Vårt arbete på Karlatornet visar att Flügger är en naturlig och pålitlig leverantör för de största, komplexa projekten. Och vi är väldigt glada och stolta över att vara en del av projektet, säger Johannes Karlsson, Country Manager för Flügger Sverige.

Stram tidsplan och minimal nedtid

En storskalig konstruktion av den här storleksordningen som ska bli klar på ett par år kräver en snäv tidsplan med minsta möjliga nedtid. Detta innebär att alla inblandade måste kunna leverera produkter med stor precision och det är även därför som Flügger vann anbudet för byggnationen – i kombination med bra produkter och rådgivning.

– När man är en del av ett stort projekt finns det alltid stora förväntningar på leverans och rådgivning. För Karlatornet är dessutom tidsplanen mycket snäv, så det är avgörande för oss som leverantör att inte bli försenad med några produktleveranser och att produkterna är effektiva när målarna ska göra sitt arbete, berättar Johannes Karlsson.

Har analyserat byggnaden

Flügger levererar spackel, grundfärg och väggfärg för projektet. Gemensamt för alla levererade produkter är att de har noggrant valts ut för byggnationens karaktär som kräver hög användbarhet och bra finish.

Ett exempel på varför Flügger vann anbudet är spacklets enkla användning och snabbtorkning så målarna snabbt kan gå vidare. Samtidigt har färgen valts ut för att den passar specifikt med arbetsmönstren som målarna har under konstruktionen av Karlatornet så det inte blir några förseningar med byggnationen.

– I en stor byggnation med specifika användnings- och kvalitetskrav är materialen av högsta vikt. I dag måste spackel klara av alla förhållanden som en tidseffektiv byggnation kräver. Det innebär exempelvis att vårt spackel har en hög tolerans mot växlande temperaturer och luftfuktigheter samtidigt som man får ett otroligt jämnt lager av spackel så man kan måla direkt på väggen efter att ha spacklat med Special Grund. Slutligen har färgen Perform 5 bra täckförmåga och tål alla många påverkningar från väggar och färger som dyker upp senare under byggskedet, säger Johannes Karlsson.

Karlatornet är ett av de första stora projekten i den nya stadsdelen Karlastaden som kommer att bestå av hus, kontor, butiker och restauranger. Stadsdelen planeras att förses med grön energi via ett energicentrum.

Fakta: Karlatornet

Byggnaden kommer att bli 245 meter hög med 73 våningar.
Tornet kommer att rymma 611 lägenheter, 300 hotellrum, 8000 kvadratmeter hotell och en skybar.
Flügger levererar följande produkter: Flügger Sandplast LB-spackelmassa, Flügger Sandplast LSR-spackelmassa, Special Grund och väggfärgen Perform 5.

 

Medellande Epicent Public Relations A/S, Egå, Denmark

 

 

Kulturexpress   ISSN 1862-1996

 14 Oktober  2022