Arkitekturens vinnare i ny podd

Det allra främsta som byggts under ett årtionde, vad säger det om hur Sverige såg ut då? Det vill Dan Hallemar ta reda på i nya podden ”Arkitekturens vinnare”. I första avsnittet gör han stopp i Helsingborg och årets bästa byggnad 2000, när han undersöker 1900-talets sista decennium.

 

 

 

Kv Slottet i Helsingborg, vinnare av Kasper Salin-priset 2000. Arkitekt: Henrik Jais-Nielsen och Mats White

Foto: Dan Hallemar

– Sekelskiftet 2000 är en tid med nya förväntningar på bostäders utformning, efter ett 1990-tal då det byggdes väldigt få bostäder. Nyfunkisens ljusa och stora lägenheter är ett nytt inslag i städerna – så såg framtiden ut 2000. I det här första avsnittet lägger vi de förväntningarna intill det som vi vet i dag, det som hände sedan, säger Dan Hallemar.

Dan Hallemar är välkänd från Podcasten Staden, som han driver tillsammans med urbanforskaren Håkan Forsell. Han är också regelbunden medarbetare i Sydsvenskan och Expressen samt förläggare på Arkitektur Förlag. Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter är utgivare.

”Arkitekturens vinnare” är en poddserie som utgår från Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det äldsta och mest prestigefyllda, Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad, firar 60-årsjubileum i år. Första pristagaren var Markuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz, en arkitekturhistorisk ikon från 1962.

Även priserna för årets vassaste utemiljö och inredning, Landmärket respektive Guldstolen, jubilerar. De skapades båda 1992 och har också sin plats i podden.

– Våra arkitekturpriser premierar, lyfter fram och visar upp det finaste som planerats och genomförts i Sverige. Dan Hallemar använder priserna för att spegla tidsandan under de senaste årtiondena. Jag tycker det är ett spännande sätt att berätta om arkitekturens roll i vårt samhälle och kultur, säger Fredrik Drotte, vice ordförande för Sveriges Arkitekter.

Du hittar ”Arkitekturens vinnare” där poddar finns. Första avsnittet släpps i dag, tisdag den 30 augusti.

 

Medellande Sveriges Arkitekter, Stockholm

 

 

   

Kulturexpress   ISSN 1862-1996

 2 September  2022