Priset Ung Svensk Arkitektur går till gotländska Ateljé Ö

Vid Arkitekturgalan den 7 april mottog Ateljé Ö priset Ung Svensk Arkitektur, som delas ut av tidskriften Arkitektur, för sin Villatriptyk Butter, 319 och Djupvike. Ateljé Ö är ett ungt och nystartat Gotlandsbaserat kontor, bestående av arkitekterna Joel Phersson, Mats Wahlström Walter och Emelie Ahlqvist.

 

 

 

Villa Butter, en i villatriptyken på Gotland som är årets vinnare av Ung Svensk Arkitektur. Arkitekt: Ateljé Ö. Foto: Erik Lefvander

Ung Svensk Arkitektur går till en arkitekt som är max 40 år, verksam inom inrednings-, hus-, landskapsarkitektur eller inom stadsplanering. Priset lyfter fram arkitekter i början av sin karriär och är ett löfte om framtida kvalitet, om nyskapandet och utforskandet som en del av hela yrkeskårens kunskapsutveckling.

– Ateljé Ö har skapat en triptyk med stora kvaliteter och som genom skickligt hantverkskunnande lyckas vara både tidlös, elegant och naturnära. Alla tre byggnaderna är starka hus med stora kvaliteter, i inredningen såväl som hur de passar in i det gotländska landskapet inom ett och samma tema, säger Arkitekturs chefredaktör Malin Zimm.
 

 

Ateljé Djupvike, en i villatriptyken på Gotland som är årets vinnare av Ung Svensk Arkitektur. Arkitekt: Ateljé Ö. Foto: Martin Brusewitz

 

  Bunker 319

Juryns motivering lyder:
”Med stor inlevelse har tre variationer av en hustyp anpassats efter plats och program. En lekfull gotländsk triptyk, lika vardagligt robust som konstnärligt ambitiös, som övertygar i minsta detalj.”

I en artikel i Arkitektur liknar Katarina Rundgren husen, som ligger på tre olika ställen på Gotland, vid en syskonskara med starka släktband, lika men ändå olika, rotade i varsitt väderstreck. Alla har små varianter på planlösningen hall, öppet kök/vardagsrum och avskild del för sov och bad. Varje hus erbjuder en vy från entrén, genom huset och ut mot havet. Graden av öppet/slutet och olika kopplingar mellan privat/gemensamt varierar husen emellan. Det gör även ytskikt, detaljer och tekniskt utförande. En konstant är husens exteriöra estetik: låga putsade volymer med markerade takskivor och ett spel mellan täta murytor och stora fönsterpartier.

Läs mer om Villatriptyk i Arkitektur:  arkitektur.se/projekt/allkonstverk-i-tre-akter/

Övriga nominerade till Ung Svensk Arkitektur-priset 2021 var:
• Café Banacado i Stockholm. Arkitekt Aska, beställare Banacado.
• House for two artists, villa i Röstånga. Arkitekt Förstberg Ling, beställare Jenny Nordberg och Andreas Kurtsson.
• Parken Vårbergstoppen i Stockholm. Arkitekt Andrén Fogelström, beställare Trafikkontoret i Stockholms stad.

 

Meddelande Sveriges Arkitekter

 

 

   

Kulturexpress   ISSN 1862-1996

29 maj 2022