Intervju med regissören Nathan Grossman GRETA (2020)

 

Scen från GRETA

 

Nathan Grossman, examen från Stockholms konstskola, är en svensk dokumentärfilmskapare och fotograf som ofta behandlar miljöfrågor. Innan han koncentrerade sig på filmskapande började han sin karriär som fotograf för "Rolling Stone India". Nathan Grossman fick världsuppmärksamhet med sin kortfilm THE TOASTER CHALLENGE (2015), som mer än 15 miljoner människor tittade på på YouTube. 2017 slutförde Nathan Grossman "Köttets Lustar", hans första TV-serie för den allmänna sändaren SVT om den ökande konsumtionen av kött i Sverige. Serien nominerades i Sverige till Crystal TV-utmärkelsen för årets bästa informationsprogram.
 

Intervju

 

Det är fantastiskt att se Greta gå från en ensam svensk demonstrant till en global ikon. När hörde du först från henne?

En vän till mig hade träffat Thunbergs och de berättade för honom att Greta planerade en sit-in om klimatförändringar eftersom hon kände att ingen skulle göra någonting. Valet till riksdagen var på väg och hon ville visa vikten av denna fråga. Vi stannade i bakgrunden och tänkte att vi kunde filma en dag eller två och se vad som händer. Jag såg henne sitta där med affischen och frågade henne om jag kunde ansluta henne till en mikrofon och följa henne hela dagen. Jag sa till henne: ”Du vet, vi vet inte vad som kommer att hända. Kanske gör vi en kortfilm eller en serie med andra ungdomsaktivister och du är en av dem. ”Och sedan gick det så snabbt. Redan den första dagen stannade folk och ställde frågor, och Greta var mycket bra på att formulera. Efter tre veckor beslutade Greta att fortsätta sitt sittande strejk efter valet - varje fredag. Plötsligt uppstod strejker även i andra delar av Sverige, sedan i Finland och Danmark. Vi hade filmat i en månad. Jag sa att jag ville jobba med henne hela tiden och se om det fanns en film om rörelsen och om henne. Jag var helt intresserad av Greta och hennes personliga historia.

Var det svårt att få sådan direkt tillgång till Greta och hennes familj?

Jag är en dokumentär filmskapare och en fotograf av natur. Under den första veckan blev jag så fascinerad av hennes uttryck att jag ville ta kameran av stativet och sätta mig bredvid henne. Vi gjorde det också - och vi hade många diskussioner. Greta var väldigt blyg, men jag förstod: så länge vi pratade om ämnen som intresserade henne ville hon delta, det var okej för henne. Hon och hennes far upptäckte att vi delade samma åsikter om klimatförändringarna - och det var så vår vänskap började. När de två började resa till andra länder sa jag att jag ville följa med dem. Och de måste ha upptäckt att jag är någon du kan vara ganska bra med.

Hade du ett filmteam med dig eller var du ensam?

Jag gjorde 99 procent av inspelningarna själv, och jag skulle säga att 95 procent av ljudet också gjordes av mig. Jag var typ av ett enmansband. I början fanns det ingen budget och särskilt i början av projektet ville jag inte involvera för många människor. Det började så snabbt, så jag bestämde mig för att fortsätta skjuta på egen hand även när det var upptaget och takten blev snabbare och snabbare. Men det var svårt att vara regissör, ​​kameraoperatör och ljudtekniker allt i ett.

Vilka utmaningar hade du att bemästra?

Först var det problemet att ta reda på vilken väg jag skulle berätta historien. Först var det svårt att säga om Greta skulle ta en ledande roll inom proteströrelsen, eller om filmen borde handla mer om rörelsen som sådan. Men jag hade en känsla av att min kamera lockades av Greta - problemet löst. Greta har denna speciella syn på världen. Hon var inte intresserad av att vara trevlig och artig om saker. Att gå till dessa möten med toppolitiker var en annan utmaning. Och allt utan att flyga (utom hem från USA - en segling över Atlanten räckte för mig). Det tog så mycket tid att resa i elbilar och tåg, ofta utan att veta om vi inte skulle komma till respektive evenemang förrän i slutet.

Otrolig. De korsade till och med Atlanten till New York City med Greta.

När hon berättade om sin inbjudan till New York sa jag att jag mycket skulle vilja följa med henne. Jag visste att det här skulle vara slutänden på historien. Jag ville ha min kamera på båten. Ändå var det inte ett enkelt beslut för mig, eftersom seglingsturen skulle ta några veckor och bli tuff. Jag var rädd, men samtidigt visste jag att filmen var värt det.

Vissa ögonblick i filmen är outhärdliga, till exempel när Greta har en svår tid i slutet av Atlanten på grund av några hatfulla kommentarer på sociala medier. Varför tyckte du att dessa scener var viktiga för filmen?

Jag blev mycket imponerad av Greta, men naturligtvis var vi tvungna att visa hela spektrumet av hennes aktivism, det finns bra och dåliga dagar. Det är en viktig del av filmen - och jag pratade med Greta om det. Jag sa, ”Jag måste vara där även om det inte är bekvämt. Visst, du kan säga, vi vill sluta skjuta 'eller gå bort, lämna rummet'. "Men jag ville förstå vad det innebär att vara Greta, att vara en aktivist som måste hantera uppenbara problem.

Såg Greta filmen?

Ja. Hon reagerade våldsamt på att se sig själv på skärmen - och tyckte det var helt konstigt. Jag kan helt förstå det. Hon var inte med i filmprojektet för att hon ville vara framträdande, hon gick med för att sprida sin syn på klimatförändringar och sitt budskap. Greta sa en gång till mig att hon var rädd för att inte känna igen sig själv i filmen och att jag skulle göra henne till en annan person. Men när hon såg filmen kände hon igen sig själv i den. Det var när hon sa det. Jag hade uppnått det som Greta hoppades på - att skjuta ett porträtt av detta galna år som kändes riktigt och riktigt för henne.

Vad är det med Greta som får människor över hela världen att reagera så starkt på henne?

Det är dags. Jag tror att världen har väntat på att någon ska uttrycka den frustration som har lagts upp så länge med klimatförändringarna. Ingenting har hänt, paniken växer. Som ni kan se i filmen har Greta hittat ett sätt att uttrycka klimatförändringens nuvarande tillstånd. Alla dessa år av konstruktivt, kreativt och lyckligt tänkande ... vi har genomlevt dessa år och vi hade siffror. Vi är nu i en tid då situationen inte längre ser så enkel ut. Det finns också deras personliga bakgrund och deras diagnos av Aspergers. Jag tror att folk kan binda sig till henne så.

Vad mer bör tittarna veta om GRETA?

Filmen är inte så mycket ett porträtt av Greta som den dokumenterar detta 'galna år', som hon kallade det. Denna film sätter dig i orkanens öga. Gretas inflytande och den snabbt växande ungdomsrörelsen på bara ett år - det är verkligen ganska galet och historiskt unikt, tror jag. Jag är verkligen glad att jag kan ta publiken på denna Greta-resa - till offentliga och privata platser, till Sverige och Europa och över Atlanten. Eftersom jag ville vara i ögonhöjd med Greta gick jag "krokig" i två år, gjorde mig mindre. Betraktarens synvinkel är deras, och det är deras egna ord som vi hör. Så mycket jag kunde sköt jag filmen ur deras perspektiv.

Vilket inflytande tror du att Covid-19 har på Greta och #FridaysForFuture?

Visst har det en effekt på rörelsen om du inte kan slå. Greta och hennes grupper är mycket angelägna om att följa de vetenskapliga råden och har därför inte fysiskt demonstrerat. När det gäller att hantera Covid-19 inser emellertid de unga nu att politiker reagerar på denna kris att regeringar lossar miljarder euro och dollar - efter många år med att säga att åtgärder mot klimatförändringar är för dyra och för svåra att genomföra . Återigen visar det politiska systemet att det fungerar på kort sikt och lurar framtida generationer, så aktivisternas reaktioner i framtiden kan mycket väl vara mycket hårdare.

Vad kommer tittarna att ta bort från filmen? Vad hoppas du på?

Filmen handlar mer om Greta än om klimatförändringar. Det utvecklades och öppnade mycket det året. Jag tycker ibland att det är bra att se världen i svartvitt eftersom det är det enda sättet du verkligen kan se vad som är fel. Jag hoppas verkligen att tittarna efter filmen kommer att visa mer respekt för de människor som är olika och identifierar problem istället för att svepa under mattan. Vi borde krama dessa människor eftersom vi behöver dem för att se vad som går fel. Det är fantastiskt att Greta, med sin diagnos av Aspergers och hennes uttalade sätt, har blivit denna ikon. Filmen visar också det växande klyftan mellan den försämrade klimatpåverkan och varningar från forskare å ena sidan och statschefernas ord och handlingar å andra sidan. Greta och de andra ungdomarna kräver en säker framtid från politikerna och ett öppet öra för vetenskap - istället för att lyssna på tomma ord från politiker vid dessa konferenser eller till och med ta emot dödshot från individer. Det är källan till Gretas frustration. Och jag hoppas att tittarna lämnar filmen med samma frustration.

Källa  Filmwelt Verleihagentur GmbH 

 

 

Kulturexpress   ISSN 1862-1996

18 Oktober 2020