Tävlar om årets ROT-pris

Meddelande: Sofia Jonsson, Stockholms Byggmästareförening, 08 Augusti  2013

Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris tillkom för att främja ombyggande i Stockholm. I år tävlar fem byggnader om utmärkelsen och årets vinnare presenteras på ett frukostmöte den 20 september i Kulturhuset.

 

Bidragen till ROT-priset visar årligen på goda exempel hur byggnader tas tillvara och får en ny användning. Ofta skapas också ett nytt sammanhang genom de nya verksamheterna och de människor som dras till dessa.

 

– En av stadens baksidor kan helt plötsligt bli en framsida om man hittar just den rätta användningen som attraherar verksamheter och besökare. Det finns flera bra exempel i Stockholmstrakten där husen fått nytt liv – vilket också skapat liv mellan husen. Det är just detta liv som är kännetecknande för en stadsmiljö, en miljö som genererar möten mellan människor, säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Årets nominerade till ROT-priset är:

  • Kristinebergsskolan

  • Kvarteret Vämlinge i Tensta

  • Jarlahuset

  • Spritmuseum

  • KTH-huset

I samband med ROT-prisutdelningen den 20 september arrangerar Stockholms Byggmästareförening ett frukostmöte på tema ”Vad vinner vi på att renovera miljonprogrammet?”. I panelen för att diskutera frågan finns Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd; Tomas Rudin (S), oppositionsborgarråd; Agneta Persson, affärsutvecklare Hållbara städer WSP; Mikael Anjou, vd Einar Mattsson Byggnads AB och Pekka Kääntä, makroekonom.

 

Årets nominerade till Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2013:

KRISTINEBERGSSKOLAN
Kristinebergs fyra slottsflyglar har förvandlats till en skola för 550 elever. Projektets ledord har varit ”med fötterna i dåtid, huvudet i nutid och hjärtat där emellan”, ett motto som genomsyrat renoveringen av de kulturhistoriska byggnaderna. Restaurering har varit av lika stor vikt som nyskapande, och för att försäkra sig om bästa möjliga resultat har en antikvarie arbetat sida vid sida med hantverkarna.

 

Beställare  SISAB
Arkitekter   Aperto arkitekterbyggkonsulterAB
Entreprenör  Skanska Sverige AB
Total kostnad 123 miljoner kronor
Yta  6 700 kvadratmeter

 

KVARTERET VÄMLINGE
Sju nybyggda hus dockades an till de befintliga bostadslängornas gavlar i Tensta allé. Syftet? Att förtäta gaturummet och på så vis »befolka« området ytterligare. Tanken med tillbyggnaderna var också att låta de olika stilarna fungera som arkitektoniska årsringar i kvarteret. En stor vinst med tillvägagångssättet är att de boende i de befintliga husen kan nyttja de nya utrymmena i tillbyggnaderna i form av bland annat tvättstugor, sophantering, rullstols- och barnvagnsrum.

 

Beställare  AB Svenska Bostäder
Arkitekter   Bergkrantz Arkitekter AB
Entreprenör  Peab Bostad AB
Total kostnad 97 miljoner kronor
Yta  4 850 kvadratmeter

 

JARLAHUSET
Från anonym 70-talsbyggnad till modernt, arkitektoniskt och miljösmart kontorshus – det var målet för renoveringen av Jarlahuset. Konceptet för ombyggnadsprojektet har varit att skapa effektiva och flexibla kontorslösningar, och samtidigt bevara byggnadens karaktär. En splitterny glasfasad mot innergården ökar ljusinsläppet och skapar en känsla av öppenhet och rymd.

Beställare  Probitas-Immanuelkyrkans förvaltning AB
Arkitekter   Sweco Architects AB
Entreprenör  NCC Construction Sverige AB
Total kostnad 393 miljoner kronor
Yta  22 200 kvadratmeter

SPRITMUSEUM
Kan två galärskjul från 1700-talet bli ett modernt museum? Javisst! Genom ett tätt samarbete
mellan en byggnadsantikvarisk sakkunnig, arkitekterna och fastighetsägaren har Spritmuseet fått en fräsch interiör med klassiska detaljer, och en exteriör från gult till rödtjärat, den troliga ursprungsfärgen. Dessutom har man byggt till ett praktiskt sommarkök invid kajen i samma stil som övriga byggnader.

Beställare  Kungliga Djurgårdens förvaltning
Arkitekter   Lomar Arkitekter AB
Entreprenör  Q-gruppen AB
Total kostnad 51,5 miljoner kronor
Yta  2 060 kvadratmeter

 

KTH-HUSET
Att skapa moderna och funktionella kontor med många mötesplatser stod i fokus för renoveringen av KTH-huset. Förvaltningen var tidigare utspridd i fem olika byggnader inom campusområdet och möjligheten att växa i de gamla lokalerna var begränsad. Mötet mellan det kulturhistoriska huset och den moderna renoveringstekniken ska kommunicera att KTH är en anrik högskola som ligger i framkant vad gäller den vetenskapliga utvecklingen.

Beställare  Akademiska Hus AB
Arkitekter   Murman arkitekter
Entreprenör  Byggmästargruppen AB
Total kostnad 165 miljoner kronor
Yta  10 000 kvadratmeter

 

 

Kulturexpress   ISSN 1862-1996

 08 - Augusti - 2013