Aperto projektleder BMX-park i Orminge
Filbornaverket harklar sig
Meddelande Anders Östlund - VD, Öresundskraft  

 

Idag stiger trycket i Filbornaverkets stora panna. Efter förra veckans torkeldning tänds idag de två huvudbrännarna för att ge fullt arbetstryck i pannan. Och imorgon kan det bli rejält oväsen – då sker ångblåsning.

–Ångblåsning innebär att vi blåser ånga med fullt arbetstryck genom ångledningarna för att rensa dem från damm och smuts. I samband med detta kan det bli en del oväsen och det bildas ofarliga ångmoln närmast anläggningen. Det berättar Pontus Melin, ansvarig för driftsättningen av Filbornaverket.

En ångblåsning är cirka tio minuter lång och sker två till tre gånger om dagen.

–Går allt som planerat klarar vi ångblåsningen på en vecka. Det avgörande är att ångan är tillräckligt ren för att anslutas till ångturbinen, säger Pontus Melin.

Under ångblåsningen används olja som bränsle. Avfall har börjat levereras till Filbornaverkets bränslebunker och i september övergår man till avfall som bränsle, en milstolpe i projektet.

Ytterligare en milstolpe i projektet nåddes den 21 augusti då den nybyggda pumpstationen vid Österleden slutbesiktigades med godkänt resultat. Öresundskraft har nu övertagit denna huvuddel i NCC:s leverans. Samma dag hölls slutsamråd med kommunen och nu inväntar Öresundskraft slutintyget från Stadsbyggnadskontoret.

Värme i Filbornaverket panna

 

För första gången eldas det nu i Filbornaverkets panna. Men det är en mycket försiktig eldning som sker. Två små brännare värmer sakta upp tegel och murbruk i pannan för att detta ska torka.

–Murverket i pannan innehåller fukt som måste bort innan vi kan börja elda i större skala. Två brännare med en effekt på runt 3 MW har placerats i botten på pannan och under flera dygn ska den värmas upp enligt ett noggrant schema. På söndag den 19 augusti räknar vi med att vara klara. Det berättar Pontus Melin, ansvarig för driftsättningen av Filbornaverket.

Samtidigt med torkeldningen provas flera andra system i anläggningen. Rökgasen passerar skrubbern, ett av reningsstegen i anläggningen, där temperaturgivare och annan utrustning testas. Samtidigt körs rökgasfläkten och uppmärksamma åskådare kan alltså se rök, mestadels vattenånga, komma ur verkets skorsten.

–Efter torkeldningen gör vi ett uppehåll för att förbereda för nästa milstolpe, den så kallade ångblåsningen som beräknas ske från och med den 27 augusti, säger Pontus Melin. (Mer om detta senare)

Under torkeldningen används olja som bränsle. Avfall levereras till Filbornaverkets bränslebunker i slutet av augusti och i september övergår man till avfall som bränsle.

-Vi håller huvudtidplan och budget, säger projektchef Jesper Baaring. Det är en intensiv period och mycket ska klaffa men vi kommer att klara slutmålet: att gå i kommersiell drift den 1 januari 2013. Då kommer vi att producera runt 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och el för 6000 villor.

 

 

Kulturexpress   ISSN 1862-1996

 09-11-2012